W Australii znaleziono najstarszą znaną wiadomość w butelce
6 marca 2018, 12:24Tonya Illman z Perth znalazła najstarszą znaną wiadomość w butelce. Kobieta natknęła się na nią podczas spaceru po odległej plaży w Zachodniej Australii. Państwo Illman wyjęli znajdujący się wewnątrz papier i wysuszyli go w kuchence. Wtedy jeszcze nie wiedzieli, co się na nim znajduje.
Zbadano tatrzańskie stawy i potoki. Turyści niszczą Morskie Oko
1 marca 2018, 13:11Naukowcy z UWM zakończyli badania stawów i potoków Tatrzańskiego Parku Narodowego. To pierwsze tego typu i tak szeroko zakrojone badania w Tatrach.
Fluorescencyjny barwnik wykryje "zaginiony" mikroplastik?
24 listopada 2017, 11:37Naukowcy z Uniwersytetu w Warwick opracowali pionierską metodę wykrywania za pomocą fluorescencyjnego barwnika bardzo drobnych cząstek tworzyw sztucznych; ich średnica nie przekracza często 20 mikrometrów, co można porównać do ludzkiego włosa albo włókna wełny.
Powściąganie przez rozpraszanie
16 listopada 2017, 11:41Podane w kroplówce polimerowe nanocząstki mogą rozpraszać układ odpornościowy, dzięki czemu nie rozwija się nadmierny stan zapalny.
Archeolodzy odkrywają tajemnice średniowiecznego szpitala w Toruniu
11 lipca 2017, 13:13Archeolodzy z UMK odkrywają tajemnice średniowiecznego szpitala, który zachował się na Rynku Nowomiejskim. To drugie badania prowadzone w budynku przy ul. Szpitalnej 4. Badaczom udało się odnaleźć cenne przedmioty wykorzystywane do opieki nad chorymi wiele wieków temu.
CLR CFF - niebarwiąca zębów przezroczysta kawa
20 kwietnia 2017, 05:39Słowacy David i Adam Nagy stworzyli pierwszą na świecie niebarwiącą zębów przezroczystą kawę, która, przynajmniej w zamierzeniu, nadal smakuje i pachnie jak oryginał. Nazwa produktu to CLR CFF (clear coffee bez samogłosek).
Czesi odkrywają tajemnice 100-letniego piwa
31 marca 2017, 05:12Odkryte dwa lata temu w Czechach 3 butelki ok. 100-letniego piwa pozwolą naukowcom lepiej zrozumieć praktyki browarnicze z początku XX w., a także zmiany zachodzące w trunku na przestrzeni dłuższego czasu. Jana Olšovská i jej zespół uważają, że dwa piwa zepsuły się wskutek zanieczyszczenia mikroorganizmami, zaś trzecie zestarzało się naturalnie.
Koniec z kapaniem wina z butelki
24 marca 2017, 12:40Fizyk z Brandeis Uniersity stworzył niekapiącą butelkę na wino.
Wiadomo, który etap produkcji chleba najbardziej obciąża środowisko
1 marca 2017, 12:46W wielu częściach świata chleb jest podstawowym produktem spożywczym. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili się przyjrzeć wpływowi środowiskowemu bochenka chleba i sprawdzić, na którym etapie jego produkcji powstaje najwięcej gazów cieplarnianych.
Ekipa z centrum pediatrycznego pomaga w leczeniu odwodnionego wcześniaka hipopotama
22 lutego 2017, 12:14Specjaliści z Cincinnati Children's Hospital Medical Center pomogli w ratowaniu odwodnionej Fiony - wcześniaka hipopotama nilowego z Cincinnati Zoo.